mindenár.hu

Hogyan lesz mérgező az sütőolaj? Hogyan süssünk olajjal? – a Mindenár.hu sütőiránytűje

Az olajakat korábbi cikkünkben csoportosítottuk, most pedig néhány tanáccsal szolgálunk. Hogyan válik mérgezővé az olaj, mennyi ideig szabad használni, hogyan kell biztonságosan sütni? A bolti árakat rendszeresen összehasonlító Mindenár.hu iránytűje a sütéshez. 

A sütés során az olajban, zsiradékban jelentős mennyiségű olyan bomlástermék képződik, amelyek károsak az egészségre, ráadásul az az étel, amit éppen sütünk, felvesz valamennyit az adott zsiradékból, olajból, ezért sem mindegy, milyen olajat, zsiradékot használunk a konyhában. Itt bejön az idő a képbe: az sem mindegy, hogy meddig használjuk az adott olajat, mivel a bomlástermékek felhalmozódnak, ráadásul rákkeltőek is lehetnek.

olajos

Miről ismerszik meg az az olaj, zsiradék, amely már a kukába való: kellemetlen szagú, keserű ízű, illetve keserű ízt ad az ételnek, emellett füstöl, sötétedik, ráadásul a sötét maradványok ráragadnak az edényre. Az ilyen olajjal, zsiradékkal semmiképpen se főzzünk – tanácsolja az Országos Élelmezéstudományi Intézet.

Akkor mégis hogyan?

A biztonságos olaj- és zsiradékhasználat így néz ki:

– az optimális sütési hőmérséklet 160-180 Celsius-fok.

– nem szabad szabad füstölésig melegíteni az olajat, a füstölés ugyanis azt jelzi, hogy túlhevült az olaj vagy a zsiradék, ergó, tönkrement

– lehetőleg folyamatosan süssünk a sütési hőmérsékleten, mert a lehűtés-melegítés kombinációja hazavághatja az olajat, legalábbis nagyon megterheli

– figyeljünk arra, hogy a olaj vagy zsiradék lehető legkisebb felületen érintkezzen a levegővel, másképp: legyen megfelelő vastagságú az olaj- vagy zsiradékréteg

– a zsiradék-utánpótlást felejtsük el: tehát az étel által felvett olajat, zsiradékot ne pótoljuk frissel, mert így a már használt olajban, zsiradékban felhalmozódott bomlástermékek, köztük a károsak, hozzájárulnak a friss olaj gyorsabb bomlásához

– az elhasznált olajat, zsiradékot felejtsük el, ne süssünk vele

– használat után lehetőleg szűrjük át az olajat, zsiradékot, tüntessük el a lebegő szennyeződéseket, majd tisztítsuk meg alaposan az edényt

– a tönkrement olajat vagy zsiradékot ne használjuk, ne együk meg, de az állatoknak se adjuk oda, mert a bomlástermékek ugyanúgy károsak a számukra is

– felejtsük el azokat a praktikákat, tanácsokat, amelyek azt állítják, megjavítható az olaj vagy zsiradék: a többszörös mennyiségű vízzel való forralás, a hagymásval történő átsütés arra ugyan jó, hogy az íz, a szag és a szín jobb lesz, de a káros bomlástermékek ugyanúgy benne maradnak az olajban, zsiradékban

Melyiket, meddig?

A számtalan alapanyagból készülő olajakat eltérő ideig lehet sütésre használni.

– a napraforgóolaj: 8-10 óráig

– kukoricacsíraolaj: 10-13 óráig

– repceolaj: 12-15 óráig

– sertészsír: 18-20 óráig

Ha tetszett a cikk és érdeklődik a boltláncok aktuális akciós ajánlatai iránt, azokat összevetné egymással, akkor látogassa meg a Mindenár.hu oldalát vagy kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon

Korábban pedig ezekről írtunk: 

A Mindenár.hu ezekről írt korábban:

Virslik, párizsik buktak a hatóság tesztjén

Műanyag edény vs. mikorsütő – van-e veszély?

A Penny is betört a belvárosba

Veszélyesek-e a cukropótlók? – Mindenár.hu-iránytű

Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? – Mindenár.hu-iránytű

Pénzpocsékolás az ásványvíz?

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!