Átment az amerikai vizsgán az advantám, az új édesítőszer. Főzéshez, sütikhez, édességekhez is használható.
Május közepén biztonságosnak minősítette az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) az édesítőszerként alkalmazható advantámot.
Az új, magasfokú édesítőképességgel rendelkező, kristályos fehér porként használható advantám vízben oldódik, és magas hőmérsékleten sem változik a halmazállapota. Az advantámot lehet használni az élelmiszergyártásban, így például péksüteményekben, fagyasztott édességekben, gyümölcslevekben is alkalmazható, de simán, külön is használható, például otthoni főzéshez.
Az amerikai hatóság közel 40 állati és emberi tanulmány, vizsgálat alá vetette az új adalékanyagot, a kutatók azt vizsgálták, van-e bármilyen káros hatása az emberi szervezetre az új édesítőszernek – írja az FDA-engedélyre hivatkozva az Élelmiszer-biztonsági Szemelvények című szaklap. Miután a kísérletek során nem találtak kedvezőtlen, káros hatást, így az FDA zöld utat adott az advantámnak. Az advantám lett a hatodik olyan édesítőszer, amelynek használatára az amerikai hatóság rábólintott. (Az amerikai jóváhagyást nem jelenti azt, hogy az uniós piacokon is automatikusan megjelenik a a készítmény.)
Konkurencia
Az advantám mellett persze ott vannak a versenytársak, amelyeket már jelenleg is használnak az élelmiszerek előállításánál v agy otthon. Az élelmiszerárak összevetésével foglalkozó, vásárlási tanácsokat nyújtó Mindenár.hu pár héttel ezelőtt írt az édesítőszerekről. Ebből kiderül, hogy bár a legnépszerűbb cukorhelyettesítők, az aszpartám (Nutra Sweet), a szacharin, a xilit, a szteviol glikozidok (sztivia) nem veszélyesek táplálkozástudományi, élelmiszerbiztonsági szempontból, ennek ellenére használlatuk nem javasolt az egészséges embereknél – mondták korábban a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakértői a Mindenár-hu-nak. Egyszerűen azért, mivel ezek a szerek alapvetően nem képzik az emberi táplálkozás részét.
A cukorhelyettesítőket tudni kell azt is, hogy néhány kivételtől eltekintve elmondható, hogy édesítőképességük sokszorosa a közismert finomított cukornak, így nagyon kis mennyiséget tartalmaznak belőlük az élelmiszerek. Fontos: az, hogy mesterséges-e vagy természetes-e egy cukorhelyettesítő, az nem ad semmilyen információt arról, hogy egészségesebb-e az egyik a másiknál.Extrém példát hozva: a kígyóméreg természetes anyag, ahogy egy nedves időben gombatoxinnal fertőzött gabona is, ellenben mesterségesen előállított a legtöbb antibiotikum, jó néhány vitamin, vagy éppen mesterséges technológiai folyamat eredménye a bor is. Akár egy összetett élelmiszerről, akár egyetlen molekuláról beszélünk, annak toxicitása nem függ attól, hogy mesterséges-e vagy természetes. A felmerülő aggályokat az engedélyezett cukorhelyettesítők káros hatásairól a tudományos vizsgálatok nem támasztják alá. A cukorhelyettesítők tulajdonságairól, élelmiszer-biztonsági szempontból fontos szerepükről, a rákkeltő mivoltukkal kapcsolatos tévhitekről a a Mindenár.hu itt és itt elérhető cikkében olvashat részletesen.
A Mindenár.hu ezekről írt korábban:
Veszélyesek-e a cukropótlók? – Mindenár.hu-iránytű
Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? – Mindenár.hu-iránytű
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: