Az elmúlt években slágertermékké vált az ásványvíz, a nyár egyik legfontosabb kelléke. Mit kell tudni róla? Felveszi-e vele a verseny a csapvíz? Erre ad választ a Mindenár.hu: iránytű az ásványvízhez, csapvízhez, víziváshoz. Emellett persze ahhoz is, hogy milyen különbségek vannak az árakban.
Az ásványvíz-vedelés össznépi móka lett az elmúlt években. Évente fejenként 116 litert iszunk belőle, szemben a tíz évvel ezelőtt 60, illetve a huszonöt évvel ezelőtti 2 literrel. Hasonló sikert kevés élelmiszerféle ért el az utóbbi időben, nincs is ezzel semmi baj, ugyanakkor érdemes összevetni az ásványvizet a csapvízzel, mert az utóbbi is megér egy misét.
Ásványvíz vagy sem?
Mind az ásványvízre, mind a csapvízre meglehetősen szigorú szabályok vonatkoznak Magyarországon, ugyanakkor az ásványi anyagok minőségét nézve az egyes ásványvizek és a vezetékes ivóvizek között is jelentős különbségek lehetnek.
Az ásványianyag-tartalmat nézve minden víz más, de benne van a pakliban az is, hogy egyes területeken a csapvíz nagyobb mennyiségű, az emberi szervezet számára fontos összetevőt tartalmaz, mint egyes palackozott vizek vagy ásványvizek – mondta a élelmiszerek, és mindennapi termékek árainak összehasonlításával, és vásárlási szokásokkal foglalkozó,Mindenár.hu-nak Szigeti Tamás János, az élelmiszer-biztonsági laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakembere. Az otthoni csapvízben ugyanis literenként átlagosan 300–500 milligramm ásványi anyag van, míg vannak olyan ásványvízként árult termékek, amelyek nagyjából ezen a szinten vannak, vagy el sem érik ezt.
500 felett maradhat? Vagy alatta?
Bár a mindennapokban szinte minden palackozott vizet ásványvíznek hívunk, az összetételük azonban más és más, ezért nem véletlen, hogy nem csak egy adathalmazzal kell jelölni a tartalmat, hanem a szabályok szerint szövegesen is utalni kell az ásványi anyagok mennyiségére.
Kizárólag az a víz lehet ásványvíz, amelyben az ásványianyag-tartalom legalább 500 milligramm. Az 50–500 milligrammot tartalmazó víznél jelezni kell, hogy csekély ásványianyag-tartalmú. Ha címkéznék, akkor a csapvíz ebbe a kategóriába esne. Az 50 milligramm alatti értéket produkáló vizeknél pedig jelezni kell, hogy nagyon csekély az ásványianyag-tartalma.
Ami még fontos
Vízből érdemes legalább 2-3 litert inni naponta, de az sem baj, ha ennél többet iszunk.Élettani szempontból viszont fontos, hogy ne kössünk ki egyetlen ásványvíz mellett, hanem folyamatosan cserélgessük a márkákat, hogy az elfogyasztott vizek ásványianyag-tartalma változatos legyen.
Még valami: az otthoni csapvíztől egyébként sokan azért ódzkodnak, mert félnek a kemény víztől, de a félelmük alaptalan. A kemény víz élettani szempontból kifejezetten jó, erről itt olvashat bővebben.
Ha tetszett a poszt akkor a Facebookon is lájkolhatod, követheted a Mindenár.hu-t.
A Mindenár.hu korábbi posztjai:
Kolbászmérgezést okozhat az egyik magyar pesto – reagált a termelő
Melyik tej üres – a Mindenár.hu iránytűje a tejvásárláshoz
Bolt, cigi, rezsi? – Hogyan spórolunk?
Nem akarom kiábrándítani János, de én dolgoztam egy italgyártó cégnél és megnyugtatom, hogy az ásványvizet sima csapvízből készítették ott is. Annyi volt a különbség, hogy a csapvizet a palackozás előtt 80°C-on pasztörizáltuk, hogy a baktériumok elpusztuljanak benne. Van néhány természetes ásványvíz, de lássuk be, hogy nem gyakran látni, hogy a forrás helyétől vezetéket építenének ki a palackozóig. Sőt a tartálykocsik sem állnak sorba, hogy elszállítsák onnan.
Vedelni Te szoktál Te újságírónak nevezett gyökér.
Ráadásul idióta is vagy. A csap víz tele van szennyeződéssel,mivel lehetetlen- a csőhálózat elavultsága,mérete ,hossza és elkoszolódása miatt azt a tisztaságot,minőséget biztosítani,mint egy zárt rendszernél. Ne mond,hogy a városi csapvíz egyenértékű a több világversenyen nyertes PL Szentkirályi ásványvízzel-Te gyogyi!!!