A fagylaltosnál nézd a hűtőpult hőmérőjét, ha mínusz 8 fok felett jár, keress másikat! Akkor is, ha jégdarabokat látsz a fagyiban, vagy a hűtőpulton lévő rongyba törlik a gombócadagolót. Fagylaltos tanácsok.
A kánikulában az egyik legkedveltebb édesség a fagylalt, ám érdemes résen lenni, amikor a fagylaltoshoz megyünk. (A fagylaltok nem összekeverendők a jégkrémekkel, mivel utóbbiak teljesen máshogy készülnek. Erről a Mindenár.hu jégkrémiránytűjében írtunk.)
Telt ház a küblikben, így nem az igazi
A fagylalt kényes termék, kiváló helyet biztosít a baktériumoknak, és gyorsan megromlik. Nevéből is látszik, állandó hűtésre van szüksége, pár Celsius-fokos változás pedig elég ahhoz, hogy baktériumtanyává váljon.
Bár Magyarországon éve óta nem volt fagylaltmérgezés a szigorú szabályoknak köszönhetően, ám mindenképp figyelnünk kell arra, hogy a kiszemelt fagylaltos megfelelően kezelje az édességet. A Mindenár.hu a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal ajánlásai alapján pontokba szedte, hogy melyek az ideális fagylaltos ismérvei:
– a fagylaltpultnak oldalról zártnak kell lennie, és elhúzható vagy felnyitható plexilappal kell védeni a fagyit a kosztól
– a fagylaltot ne érje közvetlen napfény, se eső
– a fagylalt ne legyen olvadt, ne folyjon
– a fagylaltos küblikben lévő fagyi ne legyen feltornyozva, ne lógjon ki a hűtőpultból
– folyó vizes öblítőt kell használni a gombócadagolóhoz vagy mindegyik küblihez másikat kell rendszeresíteni
– a gombócadagolót rendesen vízzel kell tisztítani, nem pedig a pultra rongyba beletörölni
– ne legyenek jégdarabok a fagyiban, mert ez visszafagyasztásra utalhat
– menjünk máshova, ha azt látjuk, hogy az új fagylaltot rátöltik a régire
– a pénz és a fagylaltot elkülönítve kell kezelni, mondjuk az egyiket kesztyűben adják
– ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes megnézni, mínusz 8 fok feletti hőmérsékletnél érdemes másikat keresni