A fagylaltosnál nézd a hűtőpult hőmérőjét, ha mínusz 8 fok felett jár, keress másikat! Akkor is, ha jégdarabokat látsz a fagyiban, vagy a hűtőpulton lévő rongyba törlik a gombócadagolót. Fagylaltos tanácsok.
A kánikulában az egyik legkedveltebb édesség a fagylalt, ám érdemes résen lenni, amikor a fagylaltoshoz megyünk. (A fagylaltok nem összekeverendők a jégkrémekkel, mivel utóbbiak teljesen máshogy készülnek. Erről a Mindenár.hu jégkrémiránytűjében írtunk.)

Telt ház a küblikben, így nem az igazi
A fagylalt kényes termék, kiváló helyet biztosít a baktériumoknak, és gyorsan megromlik. Nevéből is látszik, állandó hűtésre van szüksége, pár Celsius-fokos változás pedig elég ahhoz, hogy baktériumtanyává váljon.
Bár Magyarországon éve óta nem volt fagylaltmérgezés a szigorú szabályoknak köszönhetően, ám mindenképp figyelnünk kell arra, hogy a kiszemelt fagylaltos megfelelően kezelje az édességet. A Mindenár.hu a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal ajánlásai alapján pontokba szedte, hogy melyek az ideális fagylaltos ismérvei:
– a fagylaltpultnak oldalról zártnak kell lennie, és elhúzható vagy felnyitható plexilappal kell védeni a fagyit a kosztól
– a fagylaltot ne érje közvetlen napfény, se eső
– a fagylalt ne legyen olvadt, ne folyjon
– a fagylaltos küblikben lévő fagyi ne legyen feltornyozva, ne lógjon ki a hűtőpultból
– folyó vizes öblítőt kell használni a gombócadagolóhoz vagy mindegyik küblihez másikat kell rendszeresíteni
– a gombócadagolót rendesen vízzel kell tisztítani, nem pedig a pultra rongyba beletörölni
– ne legyenek jégdarabok a fagyiban, mert ez visszafagyasztásra utalhat
– menjünk máshova, ha azt látjuk, hogy az új fagylaltot rátöltik a régire
– a pénz és a fagylaltot elkülönítve kell kezelni, mondjuk az egyiket kesztyűben adják
– ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes megnézni, mínusz 8 fok feletti hőmérsékletnél érdemes másikat keresni
Én meg nagyon szívesen el mennék a lakásába mert lehet hogy az aki itt veri a tamtamot annál a saját lakásának ajtajából seggel jönnék ki a nagy rendről és tisztaságtól.
Aki ezt a cikket írta, feltételezhetően sosem készített fagylaltot, de ami még rosszabb, fagylaltos pult mögött sem állt egyetlen percet sem. Gyanítom, az “átkos” rendszer lapos fagylaltjain kívül nem valószínű hogy kóstolt igazi kézműves fagyit, amiket a képen látható módon kell kiállítani, vagy, a kommersz ipari jellegű fagylaltkészítők fizetett reklámhordozójaként szólalt meg e cikkben… A közzétett fotó, vélhetően valamelyik fagylalt kiállításon készülhetett, tehát teljesen rendben van, ennek így kell kinéznie, és ÍGY KELLENE KINÉZNIE MINDENHOL!!!)
Én még emlékezek arra, hogy az átkosban divat volt külön pénztárba megvenni a blokkot. Lehet, hogy tudtak valamit vagy csak dolgoznia kellet mindenkinek?
Sok esetben amikor kifizetjük a fagylaltot és elveszik a pénzt ugyanazzal a kézzel nyúlnak
egy újabb tölcsér után, igaz a tölcsér végét
kis szalvétával betekerik. – Jobb lenne ha használ-
nának az előírásnak megfelelő kesztyűt amivel a
fagylaltot átadják a vevőnek.
Több ellenőrzést javasolnék, mert a túristák ha
megrohamoznak egy fagylaltozó helyet két kiszol-
gáló jelenléte ajánlatos aki adja a fagyit, és aki
elveszi a pénzt. – A jobb helyeken így is tesznek
a zökkenő mentes kiszolgálás érdekét biztosítva!
Nagyon szivesen lennék ellenőr ..