A kemény vízre sokan káros dologként gondolnak, pedig a valóság más.
A kemény víz egyáltalán nem káros az egészségre, sőt, a keménységért felelős ásványi anyagok élettanilag kulcsfontosságúak a szervezet számára.
A kalcium a csontok, fogazat felépítésében, a magnézium az idegrendszer és az izomzat működésében játszik szerepet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, a magnéziumvegyületek védenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. A kemény víz ízét a fogyasztók többsége általában kellemesebbnek ítéli. Továbbá, mivel a kivált vízkő védőréteget képez, kevésbé járul hozzá a vízvezetékek korróziójához, és a káros anyagok ivóvízbe oldódásához – írja a kemény vízről az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI).
Bár korábban felmerült, hogy a kemény víz vesekőképződést eredményez, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint nincs egyértelmű összefüggés. A kemény víz tehát jó, ugyanakkor az alacsony keménységű ivóvíz – például az ionmentes – tartós fogyasztása a szervezet sóháztartását teheti labilissá, sőt vannak kutatások, amelyek a túl lágy víz fogyasztása és a szív- és keringési betegségek gyakorisága között összefüggést mutattak ki.
Tehát, ha élelmiszerként tekintünk a kemény vízre, akkor a fogyasztása ajánlott, az más kérdés, hogy okozhat bosszúságot a lakásban. A határértéket meghaladó vízkeménység a vízkőkiválások miatt a lakásokban található szerelvények, háztartási berendezések falára kirakódhat, ez bosszúságot okozhat, valamint a gyengítheti a háztartásban takarításhoz, mosáshoz használt anyagok hatásfokát.
Kemény, nem kemény – mi az az nko?
A víz keménységét német keménységi fokban (nk0) is kifejezhetjük. Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg. A Magyar Víziközmű Szövetség összeállítása szerint keménység alapján a vizet négy kategóriába soroljuk:
– 0-7nk0 nagyon lágy víz (5 nk0 alatti lágy vizet nem lehet szolgáltatni)
– 7-14 nk0 lágy víz (sok rétegvíz esik ebbe a kategóriába)
– 14-21 nk0 közép-kemény víz (a háztartási gépek gyártó 16 nk0 felett már keménynek ítélik a vizet)
– 21 nk0 felett kemény víz (az összes karsztvíz ide tartozik)
– 35 nk0 felett vezetékes víz nem szolgáltatható háztartási célokra.
Adódik a kérdés, hogy honnan tudjuk, mégis mennyire kemény a víz. Egyrészt a szakboltokban is kapható tesztcsíkok segítségével, de iránymutatást ad az alábbi térkép is.
A zöld a lágy víz, a sárga a középkemény víz, piros pedig a kemény víz – Forrás: Magyar Víziközmű Szövetség
Kommentek