mindenár.hu

Jöhet a boltok harca: Auchan is lehet a CBA-kból, Coopokból?

A kisebb boltok például az Auchan, a Spar számára is vonzóak lehetnek, még akkor is, ha most valamelyik meglévő lánchoz tartoznak. Harc várható – a Mindenár.hu egyik lehetséges forgatókönyve szerint. Az pedig biztos, hogy átrajzolódik a boltok piaca. 

A kiskereskedelmi láncokat érintő lépések (élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése, vasárnapi boltzár, veszteséges működés korlátozása) miatt biztos, a kiskereskedelem átalakul a jövőben, az a kérdés csak, hogy pontosan hogyan. Bár a legtöbbet emlegetett korlátozó lépés a vasárnapi boltzár csak egy, a kiskereskedelmi egységeket érintő korlátozások közül, az érintett cégek – elsősorban a külföldi láncok – működését befolyásoló lépéseket (élelmiszerlánc-felügyeleti díj jelentős emelése, veszteséges működés tilalmának bevezetése) összességében kell nézni. Ezek hatása pedig az, hogy jó eséllyel átrajzolják a magyarországi kiskereskedelmi piacot. 

A kép csak illusztráció. Forrás: Wikipedia

A kép csak illusztráció. Forrás: Wikipedia

Azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy pontosan milyen változások várhatóak. Mindenesetre érdemes elmélkedni a lehetséges forgatókönyveken, természetesen szigorúan feltételes módban.

Előfordulhat, hogy újabb láncok további boltokat zárnak be, elbocsátanak embereket. A Tesco már lépett is, hétfőn jelentette be, hogy a működését befolyásoló szabályok változása miatt 13 boltját bezárja, a lépés pedig több mint 500 tescós dolgozót érint. Az Országos Kereskedelmi Szövetség még tavaly novemberben azt közölte, hogy a vasárnapi boltzár tízezres nagyságrendű elbocsátást eredményezhet a kiskereskedelmi szektorban. A Spar pedig az elmúlt hetekben jelezte, a céget sújtó lépések miatt lemond korábban tervezet beruházásokról, emiatt nem hoz létre 600 új munkahelyet. Persze előfordulhat, hogy valamelyik boltlánc megunja a magyarországi jelenlétet, és kivonul, de erre egyik boltlánc sem utalt. Sőt, az eddigi bejelentések alapján az látszik, hogy felveszik a kesztyűt, a Tesco például a boltbezárásokról szóló hétfői bejelentés után hirdetésekben (Metropol) jelezte, hogy marad Magyarországon.

Boltok harca 

A boltláncok működését érintő korlátozások elsősorban a nagyobbaknak fáj, és a lépések miatt stratégiájukat módosítaniuk kell. A teljesítményük fokozására két lehetőség adott. Egyrészt a költségeiket igyekeznek majd lefaragni, akár elbocsátásokkal. Ez a Tesco lépése, az OKSZ prognózisa, valamint a Hír24 hétfői cikke szerint ez reális forgatókönyv: a lap által megkérdezett láncok “elkeserítő válaszokat” adtak. 

A másik lehetőségük a láncoknak, hogy a forgalmukat próbálják meg majd növelni, azaz piacot kell szerezniük a riválisoktól. Erre megoldást jelenthet – továbbra is elméleti szinten -, hogy például a vasárnapi boltzár alól mentesülő kisboltokkal próbálnak meg együttműködést kialakítani franchise-rendszerben. A magyar láncoknál már eddig is működött a franchise-rendszer, ahogy a Sparnál is. Utóbbi decemberben jelentette be, hogy az új szabályok miatt lemond néhány tervezett beruházásáról,  ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektet a franchise-hálózat bővítésére. Emellett az Auchan is jelezte, hogy ő is nekilát a franchise-hálózat kiépítéséhez.

A Tesco magyarországi vezérigazgatója, Nigel Jones az Indexnek adott interjújában azt  mondta: „Globálisan több száz franchise-rendszerben üzemeltetett cégünk van, és Magyarországon is sokat változott a kizárólag óriási hipermarketek óta a Tesco értékesítése. Gondolkozunk rajta, elképzelhető, hogy a jövőben lesz is ilyen megoldásunk, de most rövid távon még biztosan nem.”

auchan

A franchise-megoldás azt is jelentheti, hogy a kisebb boltok a láncok célkeresztjébe kerülhetnek. Egyrészt a független, egyik lánchoz sem tartozó boltok, de azok is, amelyek jelenleg valamelyik franchise-hálózat tagjai. A terjeszkedni kívánó boltláncok nekik adhatnak olyan ajánlatot, amely jobb a mostaninál.

A dolog persze  nem csak a vasárnapi boltzárról szól, az csak apropót ad neki. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy az egymással versengő láncok a forgalom növelése érdekében megkereshetik a ajánlataikkal azokat a boltokat, amelyek nyitva lehetnek vasárnap. Ha sikerült velük megállapodniuk, akkor utána a hét többi napján is az adott lánc bevételeit növelik. Ez logikusabb, és feltehetően még mindig olcsóbb megoldás, mintha teljesen új, a vasárnapi korlátozás alóli mentesség feltételeit teljesítő egységeket próbálnának meg nyitni franchise-rendszerben. A kisebb boltokért, illetve azok tulajdonosaiért folyó esetleges verseny eredményeként – szigorúan feltételes módban – az is elképzelhető, hogy jelenleg a CBA-hoz, esetleg a Coophoz, Reálhoz tartozó boltok tulajdonosai megfelelően kedvező ajánlat esetén átállnak egy másik lánchoz. Ennek eredményeként pedig egész kicsi, családi boltokon jelenhetnek meg a külföldi láncok logói. Persze ebbe a magyar láncoknak is lesz beleszólása. Mindenesetre könnyen lehet, hogy a kisebb boltok tulajdonosai kedvező alkupozícióba kerülnek. 

Ha tetszett a cikk és érdeklődik a boltláncok aktuális akciós ajánlatai iránt, azokat összevetné egymással, akkor látogassa meg a Mindenár.hu oldalát vagy kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon

A Mindenár.hu ezekről írt korábban:

Jöhetnek az Aldi-tejboltok, Lidl-pékségek?

NGM: Tilos lesz a házhoz szállítás

Újabb benzinkutakon jelenhet meg a Spar

A Tesco nyitva marad – csak másképp

Mi az a csoki? Melyik csoki jobb vagy rosszabb? – Mindenár.hu-iránytű

Figyelj oda: legyél te is kenyérellenőr!

Megnézik, mit eszünk

Híres épületben nyit boltot az Aldi

Móka és trágárság a polcokon

  

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!