mindenár.hu

Házhoz szállítás: várni kell a pontos szabályokra – Szlovákiába mehetnek az online boltok

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem adott egyértelmű választ a Mindenár.hu kérdésére, hogy lehet-e március közepétől például pizzát vagy csomagokat házhoz szállítani vasárnap. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György pedig elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákiába teszik át a székhelyüket az online boltok. 

A vasárnapi boltzárról szóló egyik cikkünkben lehetséges forgatókönyvként korábban azt írtuk, hogy az online vásárlással ki lehet kerülni a korlátozást, ahogy ezt valószínűsítette az Országos Kereskedelmi Szövetség is. Időközben a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy az online megrendelt termékek házhoz szállítása is tilos lesz vasárnap a korlátozás alá eső boltok esetében.

Ugyanakkor a Hír24-nek szerdán több iparági szakértő azt mondta, nem olvasható ki az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényből, hogy az online megrendelt termékeket ne lehetne vasárnap kiszállítani. Egyrészt, mert a webáruházaknak nincs nyitva tartási idejük (vagyis zárva tartási idejük sincs). Másrészt mert a kiszállításnak sincs ilyen jellemzője. Márpedig a törvény nyitva és zárva tartásról beszél. 

tesco1111

A kérdésben leginkább érintett Tesco illetékese a Hír24-nek pedig korábban azt mondta, hogy jelenleg értelmezik az NGM médiában megjelent válaszát, a házhoz szállítás pedig több mint egy évtizede végző GRoby pedig azt, nem érinti őket a a lépés, mert eddig sem szállítottak házhoz vasárnap.

Az eddig megjelent hírekből nem derült ki, hogy egyéb termékeket, például pizzát lehet-e majd házhoz szállítani, ahogy arra sem jött egyértelmű válasz, hogy egy online megrendelt csomagot (amelynek tételeit nem vasárnap rakják össze a kereskedők), fel lehet-e venni vasárnap egy erre kialakított helyen. 

A kérdések tisztázása érdekében a Mindenár.hu a következő kérdéseket tette fel a Nemzetgazdasági Minisztériumnak:

Valamennyi boltlánc számára tilos lesz a házhoz szállítás, vagy azok a – kis alapterületű – üzletek, amelyek mentesülnek a korlátozás alól szállíthatnak házhoz?

Az NGM szerint tilos lesz-e az a megoldás, hogy egy vásárló által, nem vasárnapi napon leadott megrendelésre az adott boltlánc a hét valamelyik napján (nem vasárnap) összeállítja a csomagot és azért a vásárló elmegy az adott helyre, például az áruházlánc által létrehozott átadó egységbe (mondjuk egy benzinkúton)?

A házhoz szállítás vasárnapi tilalma vonatkozik-e majd a gyorspostaszolgáltatókra (UPS, DHL, TNT stb.), valamint a Magyar Postára, a futárszolgálatokra, illetve a csomagküldő cégekre?

Március 15-e után a pizzát, egyéb készételt házhoz szállító cégek szállíthatnak házhoz a megrendelőknek?

Március 15-e után egy-egy boltlánc szállíthat-e házhoz meleg vagy készételt?

NGM: az első negyedévben jön a részletes szabályozás

Az NGM válaszolt, ám a minisztériumi válaszok az említett kérdésekre nem adnak választ. A szaktárca ugyanis azt írta (szó szerinti idézet): “A kormány fontos törekvése, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a törvény is ezt a célt szolgálja. A Nemzetgazdasági Minisztérium a törvény értelmezésénél is ezt a szempontot veszi figyelembe. A törvény ugyanakkor számos kivételt tartalmaz, amelyre a jogszabály hatálya nem terjed ki, illetve felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy a törvénytől további eltérő szabályokat állapítson meg az adott település (településrész) sajátosságaira – különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel. A részletekre kiterjedő rendelet 2015. első negyedévében készül el.”

Szlovákia lehet a kiskapu? És a benzinkút? 

Ezzel párhuzamosan Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A lap csütörtöki számában megjelent cikkben Vámos azt mondta: előfordulhat, hogy külföldi webkereskedők szippantják el az interneten lebonyolódó kereskedelmi forgalom egy részét. Szerinte azt senki nem fogja tudni ellenőrizni, így megtiltani sem, hogy egy határon túlról érkezett szállító jármű vasárnap csomagot kézbesítsen a magyarországi megrendelőknek. Mostanra egyébként is több internetes kereskedelemmel foglalkozó magyar vállalkozás tette át székhelyét a szomszédba. Itthon viszont az is megoldás lehet, ha a webáruház olyan helyszínt jelöl meg az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet. Így például ma is több e-bolt termékeit lehet benzinkutakon átvenni.

szlovákia

Mária Valéria híd Párkánynál, a szlovák-magyar határnál – A magyar webboltok átkelhetnek a Dunán

Vámos szavai egybevágnak a Mindenár.hu egyik lehetséges forgatókönyvével, amely szerint a vasárnapi boltzár miatt az online megrendelt csomagokat mondjuk különböző átadó pontokon biztosítanák a kereskedő, ilyen egység átadó pontok lehetnének például a benzinkutakon, amelyekre nem vonatkozik a korlátozás. A Spar egyébként december közepén közölte, az OMV-vel tárgyalások folynak arról, hogy a sikeres tesztidőszak után további töltőállomásoknál nyíljanak SPAR Express üzletek. Igaz a boltlánc jelezte, ez nem függ össze a vasárnapi zárva tartással, a projekt elindításáról több mint egy éve született döntés. 

Ha tetszett a cikk és érdeklődik a boltláncok aktuális akciós ajánlatai iránt, azokat összevetné egymással, akkor látogassa meg a Mindenár.hu oldalát vagy kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon

A Mindenár.hu ezekről írt korábban:

Jöhetnek az Aldi-tejboltok, Lidl-pékségek?

NGM: Tilos lesz a házhoz szállítás

Újabb benzinkutakon jelenhet meg a Spar

A Tesco nyitva marad – csak másképp

Mi az a csoki? Melyik csoki jobb vagy rosszabb? – Mindenár.hu-iránytű

Figyelj oda: legyél te is kenyérellenőr!

Megnézik, mit eszünk

Híres épületben nyit boltot az Aldi

Móka és trágárság a polcokon

  

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. László Bors says: (előzmény @magdi polgár)

  magdi polgártársnő olvassa el a többi hozzászólást is (Ön szerint a hülyeségeket). Amit állít, hogy tudniillik eddig sem itt adóztak, na ez a hülyeség! Adózni ugyanis itt kellett a nyereségükből, az más kérdés, hogy a nyereségük fennmaradó részét oda vitték, ahová akarták. Ezután pedig, ha kiviszik a vállalkozásukat, akkor az adónak is lőttek!

 2. magdi polgár says:

  Tisztelt L Bors én nem politizálok csupán a véleményemet irtam amit maga ir az a legnagyobb hülyeség, de különben eddig sem itt adóztak nagy részben. Maga csak támogassa a multikat és vásárolja meg az ide behozott sok silány árut olcsón, csak ugyebár olcsó husnak hig a leve!

 3. Szabolcs Pónya says:

  Kedves Polgár Magdi! Az igaz, hogy régen sem voltak nyitva zömével az üzletek, – mégis be tudtunk vásárolni – de akkor pl. meg lehetett élni egy keresetből. Manapság sok embernek 2-3 állása is van, hogy meg tudjanak élni. Ha valaki hétfőtől-péntekig, netán még szombaton is dolgozik reggeltől estig, mikor vásároljon?
  Szerintem ebbe nem kellene a kormánynak bele avatkoznia. Aki akar, dolgozzon hétvégén is, amelyik üzlet nyitva akar lenni, hát legyen! Nem a múltba, hanem a jövőbe kell néznünk. Az egész csak a szomszédainknak fog jót tenni, mert az ő bevételeiket fogja növelni a határokon átnyúló kereskedelem. Egyébként Franciaországban most fogják visszaállítani a vasárnapi nyitvatartást, mert rájöttek, hogy nagy bevételkiesést okoz a zárvatartás.

 4. Csak Lazán Szimi says: (előzmény @magdi polgár)

  Nem tudom ön kedves, hogy mikor született. Én 52 éves vagyok, és abban egyetértek önnel, hogy régen sem voltak üzletek nyitva. De szerintem nem kellene leragadni az őskórnál. Az ősembereknek sem volt gatyájuk, mégis el voltak. Régen nem kellett napi 12-14-órákat dolgozni, csak 8-at. Nagyon sok embernek ez a vasárnapi pénze, fizetése sokat jelent, akinek meg nem annak nem kell elvállalni. Sok család viszont csak vasárnap tud elmenni eggyütt vásárolni. Persze sok nyugdíjasnak több pénzt kap mint a többgyerekes családok, ezért egyetértenek a rendelettel.

 5. János Virág says:

  A bolond kormányunk miatt én is át fogok járni a Sz lovákokhoz vásárolni,mint a régi szép időkben!
  Ennyire hozzánemértő,tolvaj kormányunk még nem volt!

 6. László Bors says:

  magdi polgártárs, nem kellene akkor pl. szombaton is dolgozni, a szabadságot lecsökkenteni 18 napra, hiszen régen az is megfelelt?! Az idők változnak, inkább lépést kellene tartani a korral, nem a múlt hülyeségeit visszahozni. Így maradunk le folyamatosan nem csak Európától, de a közvetlen szomszédainktól is. Az online kereskedők Szlovákiába településével a vásárlók és a kereskedő cég fog jól járni, az államkassza biztosan nem, mert ezek a cégek is ott fognak adózni! Persze ha Önnek jó, hogy a kieső állami bevételeket majd Ön meg én, meg a többi hazai adózó fogja megfizetni, akkor csak kommenteljen kormánypárti hülyeségeket!

 7. magdi polgár says:

  Régen sem voltak nyitva vasárnap az üzletek, meg éjszaka se, mégis mindenki be tudott vásárolni. Egyébként ez csak a nagy multik pénzéhsége miatt van. A dolgozók a legkevésbé járnak jól!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!