mindenár.hu

Tilos lesz házhoz szállítás

A szaktárca szerint a házhoz szállítás is tilos lesz vasárnap. 

A vasárnapi boltzárról szóló cikkünkben írtunk arról, hogy a korlátozás miatt a nagyobb boltoknak ugyan zárva kell lenniük, ám a házhoz szállítással kikerülhető a szabály, mivel a törvény kifejezetten nem tiltotta ezt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György a Vg.hu-nak decemberben azt mondta: “A törvény csupán a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását, vagyis a vevők fogadását tiltja meg, a webáruházaknak azonban nincs nyitvatartási ideje, a házhoz szállítást pedig jelenleg semmi sem korlátozza. Igaz, a webkereskedelem forgalma a teljes kiskereskedelem mindössze 2-3 százalékát éri el, ám már több élelmiszerláncnak van online áruháza is. A vasárnapi törvény szövege alapján ugyanakkor a boltokban vasárnap nemcsak takarítani vagy leltározni, hanem a házhoz szállításra megrendelt árut csomagolni is lehet.”

 

hir24

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban a házhoz szállítás is tilos lesz március közepétől. A szaktárca az Indexnek adott válaszában közölte: “Természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. Ennek oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása. A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.”

 

A tárca értelmezése szerint tehát nem lehet majd – többek között  – élelmiszert kiszállítani vasárnap. A kiszállítás totális tiltása nem csak a boltláncoknak, hanem a gyorsposta-szolgáltatóknak, csomagküldőknek, futároknak is komoly problémát jelenthet. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!