mindenár.hu

Csodafegyver télen – állapotos nőknek különösen

A D-vitamin fontossága vitathatatlan, pláne a téli időszakban érdemes komoly hangsúlyt fektetni rá, hiszen termelődéséhez elsősorban a napfény járul hozzá. Fontos szerepet játszik a csontképzésben – így például a csontok fejlődésében, csontképződésben esetleges sérülések után. Kisokos a Mindenár.hu-tól

A D-vitamin általánosságban

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami a csontok egészségének megőrzése mellett a kalcium és a foszfor felszívódását is elősegíti. Alapvetően a bőrben is termelődik, amennyiben azt napfény éri. Felnőttkorban hiánya izomgörcsöket, meglágyult csontokat, végül csontritkulást is okozhat. Túladagolása sem ajánlott, hiszen tipikus mérgezési tüneteket okozhat: hányinger, hányás, gyengeség, étvágytalanság, idegesség, de agresszívabb esetben korosodhat a veseműködés is – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összefoglalójából

Ízletes vargánya

Ízletes vargánya, az egyik fontos D-vitamin-forrás

D-vitamin a terhesség alatt

A D-vitamin hiányának köze lehet a terhesség alatt fellépő magas vérnyomáshoz, a terhességi cukorbetegség kialakulásához, de a koraszülésben is szerepe lehet. A WHO összefoglalója szerint teljes bizonyossággal nem jelenthető ki, hogy a D-vitamin megszünteti ezeket, a terhesség kapcsán fennálló problémákat, de egyre nagyobb biztonsággal állítható, hogy komolyan csökkenthető a kockázat, ha a terhesség alatt megfelelő táplálkozással elég D-vitamint tartalmazó tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe. A csecsemők különösen érzékenyek a D-vitamin hiányára, esetükben fejlődési rendellenességet (legismertebb az angolkór), izomgörcsöket és különböző légúti betegségeket (így például tuberkulózist vagy bronchiolitist) is okozhat.

Mit együnk?

D-vitamin található a különböző halakban, tojásban, májban, tejtermékekben és a margarinokban. Halak közül a legtöbb D-vitamin a heringből, tonhalból, harcsából, illetve a pontyból nyerhető ki – utóbbi szerencsénkre tipikus karácsonyi étel, így mindenképp érdemes az asztalra csempészni. D-vitamin növényi eredetű is lehet, jellemzően megtalálható gombákban, legnagyobb mértékben a vargányagombában.

 Ha tetszett a cikk és érdeklődik a boltláncok aktuális akciós ajánlatai iránt, azokat összevetné egymással, akkor látogassa meg a Mindenár.hu oldalát vagy kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon

A Mindenár.hu ezekről írt korábban:

Nyitva maradhat a Tesco vasárnap – csak másképp

Felfedik titkaikat

Mi az a csoki? Melyik csoki jobb vagy rosszabb? – Mindenár.hu-iránytű

Figyelj oda: legyél te is kenyérellenőr!

Megnézik, mit eszünk

Híres épületben nyit boltot az Aldi

Móka és trágárság a polcokon

  

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!